УУР АМЬСГАЛЫН ОРЧИН ҮЕИЙН ӨӨРЧЛӨЛТӨӨС ХАМААРСАН УРГАМАЛЖЛЫН ЖИЛИЙН БҮТЭЭМЖИЙН ХАНДЛАГЫН ТУХАЙД - Л, Нацагдорж (Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences, 2017)
Энэхүү өгүүлэлд Монгол орны нутаг дэвсгэр дээрх ургамалжлын жилийн бүтээмжийн 50 жилийн тооцоолсон утгын хандлагыг авч үзэв. Орчин үеийн уур амьсгалын хуурайшлын дэвсгэр дээр манай орны Төв бүс нутаг ба зүүн бүсийн ихэнх хэсэг, Их нууруудын хотгорын зүүн хагаст байгалийн ургамалжлын жилийн тооцоот бүтээмж буурсан, харин Монголын зүүн, зүүн өмнөд хязгаар, Алтай чанад нутагт ургамалжлын жилийн бүтээмж илэрхий нэмэгдэж байгаа хандлага харагдлаа. Энэхүү хандлага нь Оросын эрдэмтэн М.И. Будыкогийн цацрагийн хуурайшлын индексийн өөрчлөлтөөр давхар нотлогдож байгаа болно.