A case of radioulnar synostosis of Mongolia - Bayarsaikhan, Misheelt; Okazaki, Kenji (Studia Archaeologica, 2023)
In recent years, studies of ancient humans remain discovered during archaeological excavations have increased in Mongolia and significantly enhanced understanding of the lives and livelihoods of past populations there. The authors investigated one skeleton unearthed from Ulaanbulag macroscopically. This study describes a differential diagnosis of proximal radioulnar fusion seen in a male subadult from Ulaanbulag. This work recognizes the potential relevance of the first reported archaeological instance of congenital radioulnar synostosis (CRUS) in Mongolia and draw attention to this example’s early date. Монгол нутгаас илэрсэн эртний хүний олдвор дээрх радиоулнар синостозын тохиолдол Товчлол. Археологийн малтлага судалгаагаар илэрсэн эртний хүний ясны олдворуудыг судлах палеоантропологийн судалгаа сүүлийн жилүүдэд манай улсад эрчимжиж байгаа нь аливаа эртний соёлыг тээгчдийн амьдрал ахуйн талаарх ойлголтыг нэмэгдүүлэхэд зохих хувь нэмрийг оруулж байна. Энэхүү өгүүлэлд Сэлэнгэ аймгийн Ерөө сумын Улаанбулагаас илэрсэн хүүхдийн ясны олдвороос ажиглагдах богтос шуу 2 ясны нийлэгжилтийг өөр өөр оношоор тайлбарлана. Энэхүү өгүүлэл нь Монголоос илэрч буй төрөлхийн радиоулнар синостозын (CRUS) анхны тохиолдлын ач холбогдлыг таньж мэдэх, энэ жишээний эрт үед анхаарал хандуулах зорилготой юм. Түлхүүр үг: Хүннү, Радиоулнар синостоз, төрөлхийн радиоулнар синостоз, палеопаталоги, Монгол, Хүннү