Archaeological excavations at khanzat site :: The summer palace of Chinggis khaan’s son Khulgun and his family - Shiraishi, Noriyuki; Batmunkh, Tsogtbaatar; Lochin, Ishtseren; Guunii, Lkhundev; Erdene-Ochir, Amarbold; Gantumur, Angaragdulguun; Lkhagvasuren, Burentugs; Erdenebileg, Tuvshin (Studia Archaeologica, 2024)
A joint Mongol-Japanese project, “New Century,” conducted archaeological excavations at the Khanzat site from the Mongol Empire period. The research revealed the entire structure of the palace and radiocarbon-dated samples recovered during the excavations. In addition, Khanzat was not only identified as a palace of the royal family, but the authors were also able to study historical records and determine which royal lineage it belonged to. They then compared the written records with the archaeological excavation findings. Ханзат дурсгалд хийсэн археологийн малтлага судалгаа - Чингис хааны хүү Хөлгөний удмынхны зуны ордон Товчлол. Монголын Эзэнт гүрний түүхэнд холбогдох “Ханзат” хэмээх нэгэн дурсгалын малтлага судалгааг Монгол-Японы хамтарсан “Шинэ зуун” төслийн хүрээнд малтан судалсан билээ. Тус дурсгалд хийсэн археологийн малтлага судалгааны үр дүнд ордон барилгын бүтэц зохион байгуулалт, холбогдох он цагийг тодруулсан юм. Ханзат дурсгал Монголын эзэнт гүрний үеийн хаад язгууртны орд өргөө байсан төдийгүй, ямар угсааны язгууртанд хамаарч болох талаарх түүхийн сурвалжийн мэдээ баримт, археологийн малтлага судалгааны үр дүнг харшуулан өөрсдийн саналыг тус өгүүллээр дамжуулан дэвшүүлж байна. Түлхүүр үгс: Чингис хаан, Хөлгөн, Монголын эзэн гүрэн, шороон хэрэм, барилгын туурь, ордон, барилгын шавар хэрэглэгдэхүүн, баганын суурь чулуу