State and Trends in political participation of the young people in the democratic society - Sengedorj, Munkhbaatar; Batmunkh, Purevsuren (Studia Philosophiae Et Juris, 2023)
Mongolia has been following a democratic development path since the 1990s, facing the need to fundamentally change the concepts of society, politics, and theory. Since the development of a democratic society is the objective, it is natural to develop in the right direction. To do this, it is important to know the nature, level, method and attitude of citizen political participation. Consequently, the researchers explored the country’s socio-political situation and changes in positive and negative socio-political situation in order to determine the characteristics and conditions of young people’s social, political activities and participation. Young people are often studied as social members, taking into account their personal characteristics, such as their parents’ birth and education, education, behaviour and the formation of worldviews. Ардчилсан нийгэм дэх Монголын залуучуудын улс төрийн оролцооны төлөв, хандлага Хураангуй 1990-ээд оноос Монгол орон ардчилсан хөгжлийн замыг сонгосноор нийгэм, улс төрийн, онол баримтлалдаа үндсэн эргэлт хийх шаардлагатай тулгарсан. Ардчилсан нийгмийг төлөвшүүлэх зорилгоор түүнийг зөв чиглэлд хөгжүүлэх шаардлага зүй ёсоор урган гардаг. Үүний тулд иргэдийн улс төрийн оролцооны мөн чанар, түвшин, арга хэлбэр, төлөв хандлагыг танин мэдэх нь ач холбогдолтой. Тиймээс ч судлаачид залуучуудын нийгэм, улс төрийн идэвх, оролцооны онцлог, төлөв байдлыг гаргахдаа тухайн орны нийгэм, улс төрийн нөхцөл байдал, түүнд гарч буй эерэг сөрөг өөрчлөлттэй нь холбон судалж ирсэн. Залуучууд нийгмийн бие хүний хувьд тэдгээрийн төрж өссөн гэр бүл, олсон хүмүүжил, зан араншин, ертөнцийг үзэх үзэл санааны төлөвшил зэрэг хувь хүний шинж чанар зэргийг давхар харгалзан үзэх замаар судалсан байх нь олон. Tүлхүүр үгс: монголын залуучууд, ардчилсан нийгэм, хандлага, төлөв, шинжилгээ